Výběr podlahy do kuchyně

Na podlahu v kuchyni jsou kladeny poměrně vysoké nároky. Ostatně při výběru podlahy do každé místnosti v domě je potřeba zvážit, jaké vlastnosti od ní požadujeme. Dbáme nejen na estetické, ale také na funkční hledisko. V kuchyni je podlaha vystavena každodennímu provozu. Ten znamená nejen pohyb lidí po ní, ale i možnost různých nehod. Hrozí zde více než jinde ušpinění, polití, nebo pád těžkých či ostrých předmětů na zem.

 

Proto vybíráme pokud možno podlahu z vyšší zátěžové třídy, voděodolnou a snadno udržovatelnou v čistotě. Takové najdeme třeba mezi nabídkou podlah laminátových, vinylových, pvc nebo dlažby, ale i dřevěná podlaha zde může najít uplatnění. Mohlo by se zdát, že dřevo se do kuchyně na zem nehodí, opak je ale pravdou. I tento materiál zde může mít své místo. Musí jít ale o stabilní, pevně připevněnou podlahu s dobrou povrchovou úpravou. Může to být masiv i laminát. Navíc povrch takové podlahy jde zrenovovat, což je jedna z velkých předostí dřeva. U lamelové podlahy určitě nezapomeňte na impregnaci spár proti vodě.

Snadná údržba podlahy je klíčovou vlastností. Pokud se jí nechcete příliš zabývat, zvolte takovou podlahu, která je téměř bezúdržbová a stačí ji zamést nebo setřít hadrem. Mezi takové patří laminátové podlahy nebo lina, velmi vhodné jsou i dřevěné podlahy se speciální úpravou povrchu. Taková dřevěná podlaha je pak odolná vůči poškrábání, oděru a tvorbě skvrn. K takové úpravě se používají například akrylátové pryskyřice tvrzené pomocí UV světla. Aby podlaha neklouzala, je vhodné zvolit kartáčovaný povrch. Jde o mechanickou úpravu příjemnou jak pro vás, tak i pro vaše domácí mazlíčky.

Podlahy do kuchyně
Významným aspektem pro volbu kuchyňské podlahy je její tichost nebo hlučnost. Tichá podlaha zpříjemní bydlení a každodenní provoz domácnosti. Tlumí kroky i hluk při posouvání nábytku a nevrže. Přispěje k ní kvalitní fixace k podkladu. Určitě dbejte i na zdravotní nezávadnost, vybírejte výrobky certifikované, při jejichž výrobě je dbáno na ekologii. Podlahy s nejasným mohou být i zdraví škodlivé. To platí především u vinylu.

Pokud výběr nepodceníte, určitě budete s novou podlahou ve vaší kuchyni spokojeni a bude vám dobře sloužit dlouhá léta.