Jak sladit podlahu s nábytkem a interiérem celkově

Každá místnost je jiná, má svoje specifické využití i vybavení, a proto vyžaduje zařizování bytu a výběr podlahy individuální přístup. Měli byste brát v úvahu požadovaný výsledek, zohlednit nábytek a barevné prvky v interiéru.

Platí, že stejný odstín nábytku i podlahy působí fádně a nevkusně, vše pak splývá dohromady a výsledný efekt není pěkný. Pokud tato situace z nějakého důvodu nastane, můžeme mezi nábytek a podlahu vložit kusové koberce nebo koberec vcelku, a to v nějaké odlišné a kontrastní barvě. Čím více odstínů stejné barvy máme v interiéru, tím více hrozí místnostem monotónnost. Barvu podlahy proto volíme alespoň o dva odstíny světlejší, nebo naopak o hodně tmavší, než je náš nábytek. Světlá podlaha v kombinaci se světlými stěnami i nábytkem může za určitých situací vypadat dobře, záleží na zvolených odstínech, vznikne čistý a klidný dojem. Zároveň vše ale může působit poměrně mdle a nezáživně. Celek lze oživit doplňky kontrastních a tmavých barvách, a to z různých materiálů, jako je kov, dřevo nebo textil. Velmi dobře se kombinuje podlaha v neutrální barvě, jakou je například dub. Hodí se k ní jak nábytek z tmavého dřeva, tak i nábytek v bílé barvě.

Velmi oblíbené jsou dnes podlahy v šedém dekoru. Dodají prostoru moderní a elegantní nádech. Šedý vzor lze kombinovat s nábytkem a dekoracemi teplých barev. Tradiční hnědá podlaha v domě navodí pocit propojení s přírodou, domáckosti a bezpečí. Tmavší hnědé odstíny se hodí spíše do prostornějších místností a doporučujeme kombinovat je se světlejším nábytkem. Béžové a žluté podlahy interiér prosvětlí, jsou dobrou volbou do menších pokojů. Vhodný je k nim tmavý nábytek. Velmi světle béžové nebo bílé dekory podlah evokují pocit čistoty a jsou velmi moderní. Je možné kombinovat je s různými barvami interiérového zařízení. Teplým a harmonickým dojmem působí oranžové a červené odstíny podlah. Hodí se k nim především moderní tmavší nábytek.

Kromě sladění podlahy s nábytkem bychom se zároveň měli zaměřit i na její zkombinování se stěnami a stropem. Pouze pak bude celek vypadat podle našich představ. Výsledný efekt může potlačit některé nedostatky místnosti, pokud víme, jak na to.