Podlahové topení

Podlahové vytápění se dostává v moderní době do popředí. Je to příjemné řešení do bytů i a domů. Nehodí se ale pro všechny typy podlah. Navíc existují dva druhy, a to teplovodní a elektrické. Mnohem častější je typ teplovodní, ale i elektrické může najít v některých interiérech své využití.

Nejvíce se podlahové topení montuje pod keramickou dlažbu, přenos tepla je zde totiž nejefektivnější. Běžné jsou i laminátové podlahy s tímto způsobem vytápění. Lepší bývá zvolit podlahu, která je určena pro vyšší zátěž, ale není to nezbytná podmínka. Určitě se podlahového topení nemusíte vzdát, pokud uvažujete o dřevěné podlaze. Dřevo má totiž ze všech materiálů nejlepší hodnotu koeficientu sálavosti tepla. Vhodné jsou zejména vícevrstvé podlahynebo parkety, které mají nejlépe malý formát a jsou celoplošně nalepené Určitě se při výběru podlahy s ohledem na podlahové topení poraďte s odborníky, abyste pak nezjistili, že podlaha, která se vám tolik zamlouvala, pro tento způsob není tolik vhodná. Montáž je nejlepší nechat odborné firmě, protože je to klíčový krok pro funkčnost i životnost.

Cena za pořízení a montáž podlahového vytápění je sice trochu vyšší, ale zase ušetříte při jeho provozu, a to až 15% za rok. Můžete tak vytápět celý dům nebo zvolit kombinaci s radiátory. Je pak potřeba dobře vyřešit otázku míchání otopné vody, protože radiátory pracují s vodou vyšších teplot než trubky v podlaze. Pokud chcete montovat podlahové topení dodatečně, například jen do některých místností, nejdříve prověřte celkovou výšku podlahy a vyřešte otázku regulace teploty. Podle toho se bude odvíjet další postup. Životnost podlahového topení může být až 30 let nebo více. Je bezúdržbové, jen je třeba občas zkontrolovat celý systém nebo jej pročistit.

Podlahové topení

Teplo, které tímto stylem topení vzniká, je velmi příjemné a při dodržení hygienických norem nemůže dojít k žádným zdravotním problémům. Rozložení teploty v místnosti je naopak příznivější a hodí se i pro alergiky. Jako zdroj tepla se nejvíce používají plynové kondenzační kotle nebo elektrokotle a tepelná čerpadla. Jde o to, aby měl zdroj plynulou regulaci svého výkonu. Určitě jdou použít i kotle ostatní, ale zde je třeba jejich doplnění o akumulační nádoby.