Dřevěné podlahy - jaké jsou možnosti?

Dřevěné podlahy mohou mít vícero podob. Klasikou jsou podlahová prkna a parkety, mezi ty novodobější patří například plovoucí dřevěné podlahy. Vybrat se dá podlaha do tradičního i moderního interiéru a vzdát se nemusíte rozhodně ani podlahového vytápění.

Masivní podlahy se skládají z jedné vrstvy masivního dřeva. Nejčastěji se lepí k podkladu, ale systémů pokládky je více. Vyžadují určitou dobu aklimatizace, běžně jeden měsíc. Povrch se brousí, tmelí a opatřuje povrchovou úpravou.

Podlahová prkna se většinou vyrábějí z tvrdého dubového dřeva, které má načervenalou barvu, a také díky množství suků vytváří velmi autentický vzhled podlahy. Použito ale může být i dřevo jiných stromů, například měkčí dřevo jehličnanů nebo exotické dřeviny. Prkna vyniknou zejména ve větších prostorách, vybírat lze z tmavších i světlých odstínů. Pokládají se systémem pero-drážka a lepí k podkladu.

Dřevěné parketové podlahy jsou složeny z parket, rovněž systémem pero a drážka, a jejich skládání probíhá podobně jako u stavebnice. Je zde velký prostor ke kreativitě, parkety jdou poskládat do různých podob. Mají sice dlouhou životnost, ale nejsou vhodné pro podlahové vytápění a hodně reagují na výkyvy klimatu v interiéru.

Dřevěné podlahy

Průmyslové mozaiky jsou tvořeny malými lamelkami, které vznikají při výrobě parket nebo palubek. Jsou podlepovány a sestavovány do vzorů. Tyto větší části se pak lepí k podkladu. Podlaha je poměrně stabilní a může mít různorodý vzhled.

Vícevrstvé podlahy jsou velkým trendem a jsou dnes asi nejžádanější. Jejich konstrukce je stabilní, skládají se totiž z několika vrstev masivního dřeva, které mají navzájem kolmý směr. Dřevo pak nepodléhá takovému pnutí. Tyto podlahy jsou již většinou z výroby opatřeny povrchovou úpravou a jsou vhodné i pro podlahové vytápění.

Dvouvrstvé podlahy mají spodní vrstvu z tvrdého dřeva, které snižuje pnutí, a horní vrstvu z požadované dřeviny. Celoplošně se lepí k podkladu, mají vysokou stabilitu a nejsou tak náchylné na aklimatizaci a výkyvy prostředí. Třívrstvé podlahy se skládají ze tří vrstev dřeva. Spodní a střední vrstva jsou z měkkého dřeva, horní vrstva je tvořena dýhou z požadované dřeviny, a ta se ještě může skládat z více vrstev lamel. Třívrstvé podlahy se mohou pokládat buď jako plovoucí, nebo se lepí plošně k podkladu. Pro podlahové vytápění je lepší systém lepení.